Hondentaal & Mensentaal

Mensen communiceren vooral met gesproken taal. En ze verwachten vaak dat de hond begrijpt wat wij zeggen en willen. Een hond begrijpt zeker klanken om commando's te leren maar ze kunnen geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld “zit” en “bit”. Honden kunnen niet praten met woorden. Ze gebruiken lichaamstaal en energie om te communiceren. Zeker de buitenlandse honden, die dichter bij de wilde hond staan, spreken de hondentaal uitstekend. Het zit meer in hun genen om te kunnen overleven. Bij vele gefokte rassen zijn er in de loop der jaren eigenschappen zo gemanipuleerd of uitgefokt dat je regelmatig goed verschil kunt zien tussen (ex)straathonden en gefokte (huis)honden. Een buitenlandse hond heeft vaak veel minder lichaamstaal nodig om iets duidelijk te maken. Dit kun je dus zowel positief als negatief opvatten, want bij een buitenlandse hond heb je vaak net wat meer ervaring nodig om de hond te kunnen "lezen".

Maar er is altijd hoop: gefokte hond of buitenlandse hond; zij kunnen onze taal niet leren maar wij wel die van hen én we kunnen er heel veel van leren! Zelfs over onszelf.

Conflicten tussen mens en hond zijn vaak het gevolg van een verkeerde reactie op de lichaamstaal van de ander. De hond en mens begrijpen elkaar niet en/of omgekeerd. Een hond kan op verschillende manieren op zo'n situatie reageren. De hond zal op basis van zijn vroegere ervaringen én karakter reageren.

Honden bijten NOOIT zomaar. Voor honden tot bijten overgaan, hebben ze eerst dreigsignalen laten zien, hoe nihil ook, maar die is voor ons mensen niet duidelijk genoeg geweest.

Als een hond echt agressie vertoont zonder (nihil) signaal, sluit dan eerst medisch dingen uit.
Honden die zijn aangeschaft bij een broodfokker, hebben bijvoorbeeld een hogere kans om gedragsproblemen te ontwikkelen. En ook hierbij is dan het kringetje met het medische aspect dan vaak weer rond door het doorgefokte stukje.

Bij het opnemen van een hond in een gezin is het heel belangrijk om eerst goed en weloverwogen na te denken of er ruimte, tijd en geld is om een hond de rest van zijn of haar leven gelukkig te maken. Wat heb je een hond te bieden en wat voor karakter en achtergrond past bij de gezinssituatie?
Kijk niet naar uiterlijk, maar kies op basis van karakter, energie en dus de zogenaamde "klik".

Wij van Stichting All Dogs Count vinden het ontzettend belangrijk om een juiste match te kunnen maken tussen hond en mens. En soms raden we bij adoptie via ons dus zelfs een hele andere hond aan in plaats van de  hond die iemand uitgezocht heeft en wil adopteren.

Juist omdat we er naar streven om zowel hond als mens goed te koppelen, bieden we veel begeleiding voor én na het adopteren en werken we ook samen met gedragstherapeut Arjan Broekhuizen van ArBrA Dog Psychology die ervaring heeft met zowel buitenlandse als gefokte honden. Ook werken we samen met dierenarts Hester Brinkman die geheel belangeloos onze "medische adviseur" is en die wij vanuit de stichting altijd mogen contacten indien nodig.

We vinden ook dat we mensen en hun hond moeten helpen die niet via ons een hond hebben geadopteerd maar bijvoorbeeld als pup hebben aangeschaft, honden die gekocht zijn via marktplaats of facebook, en bovendien bieden we ook hulp als je via een andere stichting of organisatie een hond hebt geadopteerd en de desbetreffende stichting geen hulp (kan) bied(en).

Daar staat het team van All Dogs Count voor, omdat élke hond telt!

Heb je een hond met (gedrags) problemen en denk je dat er nog maar één oplossing is, namelijk de hond herplaatsen, maar is dit eigenlijk niet wat je wilt…

Of wil je graag hulp met de communicatie tussen jou en jouw hond?

Schroom dan nooit om contact met ons en/of Arjan op te nemen want we helpen graag.

 

Arjan stelt zich hier onder voor:

 

Samenwerking All Dogs Count & ArBra Dog Psychology

 

Wie is ArBra Dog Psychology?

www.arbradogpsychology.nl

Arjan Broekhuizen is eigenaar en tevens hondengedragsspecialist. Zijn specialiteit is het verhelpen van gedragsproblemen bij honden, maar ook in het voorkomen daarvan.

Doormiddel van advies en begeleiding te geven aan de baas wordt zo het proces van het ombuigen van probleemgedrag in gang gezet en is het doel de hond weer evenwichtig te krijgen.

Vaak wordt het probleemgedrag veroorzaakt door een verkeerde communicatie tussen hond en baas. In het begeleidingstraject voorziet hij de baas van de nodige kennis die belangrijk is voor een goede communicatie tussen beide. Hierbij moet u denken aan kennis van de lichaamstaal en gedachtegang van een hond. Ook laat hij in de praktijk zien hoe u in verschillende situaties die voor het probleem van toepassing zijn dient te handelen, en u uiteindelijk zelfstandig met het probleem kunt omgaan door op de juiste manier naar uw hond te gaan kijken en te luisteren. Het is veelal een groeiproces waar u als hond en baas beide uw weg in moet vinden en soms duurt dit proces kort, maar soms is er ook een langere tijd nodig om het probleem uit de wereld te helpen.

Arjan traint voornamelijk bij mensen thuis (thuisomgeving) omdat dat ook de woonomgeving is van de hond. Door bij een eerste ontmoeting uitvoerig met u in gesprek te gaan en het probleem te bespreken en te analyseren, wordt door hem een plan van aanpak bedacht en met u besproken.

Arjan heeft naast de ‘Nederlandse hond’ en allerlei rashonden ook veel ervaring met de honden die afkomstig zijn uit het buitenland. Honden die uit het buitenland afkomstig zijn vergen vaak een andere manier van benadering. Ze staan dichter bij de ‘oerhond’ en vertonen vaak een specifiekere lichaamstaal die niet altijd door de gemiddelde hondenbezitter wordt opgemerkt. Hierdoor kunnen er dus communicatieproblemen ontstaan die zich kunnen gaan uiten in probleemgedrag.

 

In het zonnetje :

Nieuws:

3 Juni 2016 : Profielen zonder foto's
Vanwege het toevoegen van nieuwe profiel...

3 Juni 2016 : Gastgezinnen gezocht!


15 Maart 2016 : Samenwerking met Dierencentrum Friesland
Dierencentrum Friesland is een opvang wa...

8 November 2015 : 10 enkeltjes geluk!
Zaterdag 7 november was het weer zover! ...

13 Oktober 2015 : Verblijfplaats van de honden in Nederland.
Inmiddels zijn er een aantal knopjes toe...

Sponsoren:

Shoeby Fashion
Brekelmans Schoenmode
Rheino's
Noppes Kringloopwinkel
Roberto Shoes
Nataz Mode
Topdierenshop
Besseling De echte bakker
Eetcafe de Buren
Pasti Boutique
Dierenwinkel P. Ruiter
Profashion Wear
Bruna
Zooplus
Wanneer u via bovenstaande link bestelt, ontvangt All Dogs Count 3-5% provisie over uw aangekochte artikel.

ArBra Dogpsychology
ArBra Dogpsychology is gespecialiseerd in hulp bij gedragsproblemen bij honden en bevindt zich in Bleiswijk. ArBra Dogpsychology zet zich met raad en daad in voor onze honden wanneer deze ondersteuning nodig hebben.

Judith Sanders Multimedia
Judith Sanders heeft 500 promotiestickers voor stichting All Dogs Count ontworpen en gedoneerd.

BTS Travel
BTS Travel Experts heeft in 2013 onze vlucht naar Boekarest gesponsord om de honden uit het gemeente asiel in Roemeniƫ te halen.

© Stichting All Dogs Count

KvK 61238252

Gerealiseerd door Jager.ict